Upgrade draadloos netwerk

nov 26, 2018

Afgelopen weken gingen we aan de slag bij een upgrade van ons huidig draadloos netwerk. De bestaande D-Link DAP-2360 access points werden vervangen door 3 Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO-E access points. Bij eerdere projecten hadden we reeds mogen werken met Ubiquiti producten en waren enorm verrast door de uitgebreide instellingen en de hoge verbindingssnelheden die deze producten halen.

De Unifi AP-AC-PRO-E ondersteunen 2,4Ghz en 5Ghz en zowel Wireless AC als Wireless N. Let dus op als je toestellen hebt die enkel met Wireless G kunnen verbinden, deze zullen niet werken. Om de access points van stroom te voorzien gebruiken we een Linksys LGS-116P PoE switch.

  • Facebook
  • Google+
  • Print Friendly
  • Twitter

Het voordeel van Ubiquiti producten is dat deze te bedienen zijn via de cloud. Hiervoor heb je wel een Unifi Cloud Key nodig, of zoals in ons geval, een Synology NAS waarop je de controller software kan installeren. Geen probleem als je beiden niet hebt, je kan de access point ook simpelweg met een app op je smartphone of tablet installeren. Het voordeel van zo’n Cloud Key is dat je zoals eerder gezegd je netwerk kan monitoren, aanpassen, toestellen verbinden of blokkeren, etc. via de cloud. Benieuwd hoe we de controller software op onze NAS geïnstalleerd hebben? Kijk dan zeker naar deze Youtube video!

Eenmaal de controller geïnstalleerd, was het toevoegen van de access points kinderspel. Met de controller software hoef je maar eenmalig je instellingen in te voeren, de access points aan te sluiten op je netwerk, en deze toe te voegen aan de controller. Alle instellingen worden daarna netjes overgeladen in de access points. Om de snelheid te testen van het WiFi netwerk, gebruiken we een Iphone 8 met daarop de app Speedtest geïnstalleerd. De resultaten liegen er niet om: 188,61Mbps download en 19Mbps upload. Dit op een Telenet Fiber 200 verbinding met specificaties als 200Mbps download en 20Mbps upload. Zoals je merkt is ons nieuwe WiFi netwerk bijna even snel als bekabeld.

Share This